Bouwcentrum Esselink

Bouwcenter Esselink is één van de partners van de beurs en het congres Energy Island. Op deze beurs presenteert het bedrijf een door Bouwcenter ontwikkeld concept voor gasloze woningen: EQ Zero.
De landelijke organisatie Bouwcenter, waarbij Esselink is aangesloten, levert in samenwerking met anderen, het concept. Onder de naam EQ Zero wordt het systeem in de markt gezet. EQ Zero sluit haarfijn aan bij de plannen van de regering om in 2050 volledig aardgasloos te zijn. Voor de particulier en ondernemer heeft dit natuurlijk grote gevolgen want aardgas neemt momenteel nog een belangrijke plaats in als het gaat om verwarming en ook bij de productie in bedrijven.

Het concept is gebaseerd op infraroodverwarming, die in combinatie met ventilatie, koeling en bevochtiging zorgt voor een comfortabel en aangenaam klimaat in heel de woning. Hiervoor zijn verschillende onderdelen in de woning nodig. Centraal is de controller die de verschillende onderdelen aanstuurt, dit is het ‘hart’ van het systeem. De basis van de verwarming is de infrarood vloerverwarming, die kan worden aangevuld met infraroodpanelen. Belangrijk hierbij is wel dat de woning goed geïsoleerd is, want bij EQ Zero is belangrijk dat de ‘schil’ goed is. Bij toepassing van het EQ Zero systeem wordt dan ook gekeken naar de isolatie van de woning.

Voeding

Bij deze manier van verwarming is geen gas meer nodig, wel heeft het systeem energie nodig. Voor een groot deel wordt de elektriciteit hiervoor verkregen via zonnepanelen op het dak. Een apart soort zonnecollector – de EQ Powertube – zorgt voor de warmwatervoorziening in de woning. Deze collector zorgt al voor warmte-opname als het buiten licht is. Speciale vacuümleidingen zorgen ervoor dat het verwarmde water wordt opgeslagen in een boiler, waardoor er voldoende warm water beschikbaar is.

Bij het EQ Zero systeem is het mogelijk om met maar heel weinig water toch dagelijks comfortabel te douchen. Via een ingenieus douchesysteem kan men zich onder normale omstandigheden met anderhalve liter water douchen. Het gebruikte water wordt gefilterd en weer hergebruikt, dit scheelt niet alleen in het waterverbruik, maar ook de warmte wordt op deze manier teruggewonnen.

Het hele EQ Zero systeem kan via een app bestuurd worden, zodat op ieder moment de ideale omstandigheden in de woning per kamer kan worden gecreëerd.

Bouwcenter Esselink is geen aannemer. Ze werkt samen met verschillende lokale partijen, waaronder aannemers die het systeem kunnen installeren. Het EQ Zero systeem zal naar verwachting binnen korte tijd ook op het eiland ingang krijgen, omdat er in het land al tientallen woningen met succes van het systeem gebruik maken.

Tijdens de beurs wordt in de stand van Bouwcenter Esselink het systeem uitgebreid gepresenteerd. Hierbij krijgen geïnteresseerden alle ruimte om nadere informatie in te winnen bij de mensen van de bouwmaterialenhandel. Na de beurs wordt het EQ Zero systeem in de showroom van Esselink gepresenteerd.

EQzero-huis